Stichting Koeveringse molen

Welkom in 'het groene hart' van Meierijstad!

Onze sponsors

Met veel dank aan onze allereerste sponsors!
Wilt u ook participeren en sponsor worden van ons herbouwproject?
Neem dan contact op met ons secretariaat:
0848-345678.
vdboom.jpg
en de heer
Remery uit Best

Project no. 1 van

ANBI-erkend

anbi-logo1.gif

Historisch rapport gepresenteerd

Historisch onderzoek 2 mei 2012

'Presentatie Historisch onderzoek', foto door Kim Balster, KB Fotografie

 

Op woensdag 2 mei j.l. presenteerde Stichting Koeveringse molen het historisch onderzoek dat gerealiseerd was door een bijdrage van het Rabo Coöperatief Dividend. De presentatie vond plaats in het Adviescentrum van Rabobank Sint-Oedenrode Schijndel. Aanwezig waren: burgemeester Maas, namens het Comité van Aanbeveling, Peter Prins namens de Stuurgroep Vlagheide, mevrouw Martens namens de directie van de Rabobank Sint-Oedenrode Schijndel en vertegenwoordigers van de heemkundekringen uit de drie gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Ook aanwezig was historica Ester Vink, die het historisch onderzoek heeft verricht, en Robert Berkovits namens het Adviesbureau Groen.

 

Na het winnen van de mooie prijs bij het Rabo Coöperatief Dividend in januari 2011 is ons bestuur vrijwel direct op zoek gegaan naar de juiste personen die het historisch onderzoek het beste zouden kunnen verrichten. We kwamen al vlug uit bij historica Ester Vink die ook het historisch onderzoek voor de Kilsdonkse molen heeft verricht.

 

Voor het maken van bouwtechnische tekeningen van de Koeveringse molen in de Middeleeuwen hadden we al contact met Paul Groen, die ook heeft meegewerkt aan de herbouw van de Kilsdonkse molen.

 

Het historisch onderzoek, dat de periode 1300 tot 1500 omvat, heeft veel gegevens uit de bronnen en archieven gehaald over onder andere de eigenaren, pachters en molenaars in de betreffende periode. Ook zijn er oude kaarten met tekeningen van de Koeveringse molen gevonden. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de molen een zogenoemde 'dwangmolen' was. Het is dus niet bewezen dat het een molen was, waarbij de omwonenden verplicht waren om hun graan te laten malen.

 

Aan de hand van de nu gevonden tekeningen van de Koeveringse molen heeft het Adviesbureau Groen een tweetal versies van een mogelijk terug te bouwen Koeveringse molen op papier gezet. De middeleeuwse versie daarvan zal zeker wat stof doen opwaaien, omdat deze molen compleet afwijkt van alle huidige Nederlandse standerdmolens. We hopen met de bouwtechnische tekeningen van de Koeveringse molen (en dus zeker met de middeleeuwse variant ervan), iedereen in onze streek, in Nederland en zelfs in heel West-Europa te overtuigen van de herbouw van een volstrekt unieke middeleeuwse standerdmolen: de enige échte Koeveringse molen.

 

Mocht Stichting Koeveringse molen in staat zijn om deze bijzondere molen binnen enkele jaren te herbouwen, dan wekt deze molen mogelijk grensverleggende belangstelling en trekt daarmee dus veel bezoekers uit binnen- en buitenland naar het 'driegemeentenpunt' aan de Koevering.

 

Met dit historisch onderzoek is onze stichting opnieuw een kleine stap dichterbij de realisatie van haar plannen gekomen. Een videoreportage van de presentatie van het rapport is te zien bij TV Schijndel: www.tvschijndel.nl. Klik hier om het videofragment te bekijken.

Molen van vroeger!

molen11.png

Op zoek naar...

Een aantal vrijwilligers is op zoek naar unieke foto's en bijzondere verhalen van de Koeveringse molen uit het verleden. Deze stukken worden met zorg verzameld en bewaard in ons archief en uiteindelijk uitgegeven als boekwerk voor de komende generaties.
Interessante verhalen, feiten of foto's van de oude molen zijn van harte welkom!
Neem gerust contact op met ons secretariaat:
0848-345678.
Wij zijn u zeer dankbaar!

Sponsor ons met

Onze bezoekers

125654
VandaagVandaag20
GisterenGisteren70
Deze weekDeze week385
Deze maandDeze maand1890
TotaalTotaal125654

Copyright © 2009-2017 Stichting Koeveringse molen.
Alle rechten voorbehouden.