Stichting Koeveringse molen

Welkom in 'het groene hart' van Meierijstad!

Onze sponsors

Met veel dank aan onze allereerste sponsors!
vdboom.jpg
en de heer
Remery uit Best

Geschiedenis

 

Anno 1299

 

De geschiedenis van de Koeveringse molen gaat terug naar het jaar 1299. Op donderdag na het feest van Sint-Nicolaas verleende Hertog Jan II van Brabant aan Arnoldus Heyme het recht een molen op te richten. Bovendien verleende de hertog hem het recht "van vrijen wind". Dat hield in dat er een verbod kwam voor iedereen om binnen een zekere afstand van de molen huizen te bouwen of hoog groeiende bomen te planten. Heym was een slimme man die zijn molen bouwde op een plaats in buurtschap Koevering, waar de gemeentegrenzen van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel bij elkaar kwamen. Hij plaatste twee van de vier pijlers op het grondgebied van Sint-Oedenrode en één op Schijndels en één op Veghels grondgebied. Hiermee verkreeg hij het recht om voor de inwoners van alle drie de gemeenten graan te mogen malen. Dat recht is later nog betwist door molenaars uit Schijndel en Veghel, maar deze haalden bakzeil.

 

In het boek 'Onze Hollandsche Molen - bijdragen tot de kennis en de geschiedenis van de windmolens in Nederland', dat geschreven werd door C. Visser, A. ten Bruggencate en J. Schregardus en uitgegeven door de toenmalige uitgeverij Elck syn tydt "DE SPIEGHEL" in Amsterdam, wordt op pagina 5 t/m 7 de geschiedenis van onze Koeveringse molen vermeld. Klik hier voor het betreffende fragment (PDF, 3.73 MB).

 

In al die tijd is de molen in vele handen geweest, onder andere van leden van het bekende molenaarsgeslacht Coppens en zelfs een baron, Philippus François le Coqc, Baron van Liefkenrode, was nog eens eigenaar.

 

In 1912 brandde de Koeveringse molen af. Of dit de oorspronkelijke molen uit 1300 was, is niet bekend. Maar dat dit de molen uit 1300 was, is onwaarschijnlijk, gezien de levensduur van een standerdmolen. Ter vervanging werd een andere standerdmolen gehaald uit Langenboom vlakbij Mill en Zeeland. Eind februari 2017 ontvingen wij van de heer Peter van de Laar de twee hieronder staande krantenartikelen die de brand in 1912 beschreven.

 

Maasbode 7 juli 1912

bron: Maasbode, 7 juli 1912

 

Nieuwsblad van het Noorden 9 juli 1912

bron: Nieuwsblad van het Noorden, 9 juli 1912

 

Ook de Koeveringse molen ontkwam helaas niet aan het oorlogsgeweld. Vele molens in Zuid-Nederland werden in september 1944 zwaar beschadigd of zelfs vernield door oorlogshandelingen. De Koeveringse molen werd op 25 september 1944 in brand geschoten, omdat werd verondersteld dat de molen als uitkijkpost werd gebruikt. Pas daarvoor had de laatste molenaar Piet Hoedemaekers nog Van Bussel stroomlijn-wieken laten aanbrengen om de molen meer rendement te geven. In de moeilijke naoorlogse jaren werd de molen niet meer herbouwd en ging een geschiedenis van meer dan 640 jaar malen op deze bijzondere plek verloren.

 

Oude ansichtkaart

Een oude ansichtkaart van de molen

 

Tot op heden herinnert ons op deze plek slechts het door de Rooise Heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' opgerichte molenmonument aan deze bijzondere molen. Ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten van Sint-Oedenrode werd dit monument op 18 december 1982 onthuld. Met de uit 1299 stammende molenrechten was de Koeveringse molen een molen met één van de oudst bekende molenrechten en verwierf daarmee een plaats in de rij van oudst bekende windmolens in Nederland. Door een gezamenlijke inspanning kunnen wij deze meer dan zeven eeuwen oude historie weer doen herleven en deze molen zijn meer dan verdiende plaats in het plan Vlagheide, in het groene hart van de gemeente Meierijstad en in de ziel van haar inwoners teruggeven.

 

Monument Koeveringse molen

Monument Koeveringse molen uit 1982

 

 

Historisch rapport

 

Op 2 mei 2012 kon de stichting het historisch rapport presenteren dat door historica Ester Vink is opgesteld aan de hand van haar onderzoek naar historische feiten en archiefstukken over de Koeveringse molen. In het rapport zijn als bijlagen toegevoegd de bouwtekeningen die ontworpen zijn door het bureau van Paul Groen, dat gespecialiseerd is in de molenbouw. Het historisch onderzoek, het rapport en de tekeningen konden gerealiseerd worden door een bijdrage uit het Coöperatief Dividend van Rabobank Schijndel. Een kopie van ons historisch rapport is tegen een geringe vergoeding aan te vragen bij ons secretariaat: 0413-475639 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bekijk het videoverslag van de presentatie op 2 mei 2012.

 


De definitie en de basishistorie van de Koeveringse molen is ook te lezen op Wikipedia.

 

Copyright © 2009-2017 Stichting Koeveringse molen.
Alle rechten voorbehouden.